szep kartya valtozas

SZÉP kártya változás

SZÉP kártya változás – 2022 október

Az októberben megjelent a 381/2022. (X.6.) kormányrendelet a SZÉP kártyákon lévő egyenlegek kezelését szabályozza. A rendelet célja, hogy a korábbi szabályozáshoz képest a kártyatulajdonosokat minél inkább ösztönözze a SZÉP kártyán lévő vagy SZÉP kártyán elköltetlenül maradt összegek felhasználására. A SZÉP kártya változás lényege a következő:

1. A SZÉP kártyán lévő összegek rövidebb ideig lesznek díjmentesen felhasználhatók, a korábbi két év helyett egy év.

2. Módosul a díjlevonás gyakorisága valamint annak mértéke is (3%-ról 15%-ra).

 

Vigyázat: különböző szabályok érvényesek 2022 október 15 előtt és után

Különböző szabályok vonatkoznak a 2022. október 15. előtt és október 15. után utalt összegekre.

A 2022. október 15. ELŐTT UTALT összegek szabályozása

2023. május 31-ig lehet díjmentesen elkölteni minden olyan összeget, amit 2022. október 15-ig utaltak a SZÉP kártyára. Továbbá 2023. május 31-én az el nem költött juttatásokra 15%-os díjat (de legalább 100 Ft-ot) fognak felszámolni.  A fennmaradó összeg (tehát 85%-ot) pedig szabadon felhasználható marad.

A 2022. október 15. UTÁN UTALT összegek szabályozása

Az utalástól számított egy évig lehet díjmentesen használni az utalt juttatást, a fel nem használt összegeket ebben az esetben is 15%-os (de legalább 100 Ft-os) díj terheli egy év után. A díjterhelésre pedig évente maximum kétszer (március 20-án és szeptember 20-án) kerül sor. Ugyanarra az összegrészre csak egyszer lehet felszámítani díjat.

A SZÉP kártyát kiszolgáló bank mindkét fenti esetben köteles 90 nappal a díj felszámításának napja előtt tájékoztatni a kártyabirtokost a fel nem használt összeg mértékéről és az előzetesen kalkulált díj összegéről.

A 2022 októberi szabály változás a SZÉP kártya használat fenti területeit érinti, nézzük, mit nem:

A SZÉP kártya változás nem érinti:

  • A munkáltatók SZÉP kártya juttatások után fizetendő közterheit. A béren kívüli juttatások után továbbra is 15% szja- és 13% szocho-fizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatóknak.
  •  A jogszabályban megadott határidőig díjmentesen lehet felhasználni a kártyán már meglévő összegeket. A határidőt követően pedig az el nem költött összegekből levonásra kerül egy az összeg arányában meghatározott díj.

 

***

Amennyiben a adózással kapcsolatban bármilyen további kérdése merülne fel, forduljon adószakértő kollegáinkhoz!