Due diligence

Pénzügyi átvilágítás

 

Due diligence – Pénzügyi átvilágítás

 

Egy vállalkozás értékesítése vagy megvásárlása előtt mindenki arra törekszik, hogy nagyfokú bizonyosságot szerezzen a szóban forgó vállalkozás pontos értékéről. Célravezető, ha az érték megállapításával szakértőket bízunk meg, akik az átvilágítás során az adatok legszélesebb körét tekintik át jogi, pénzügyi, IT, vagy éppen környezetvédelmi szempontból. A pénzügyi átvilágítás vagy ismertebb nevén a due diligence  azonban nem csak azért lehet fontos, mert ezzel elkerülhető, hogy a vevő túl sokat fizessen, vagy az eladó túl keveset kapjon az értékesített vállalkozásért cserébe, hanem lehetővé teszi az irányítási és kockázatkezelési célok könnyebb elérését is. Rávilágít a vállalkozás pontos pénzügyi helyzetére, feltárja az esetleges rejtett kötelezettségeket és potenciális kockázatokat, de előre jelzi a jövőbeni pénzáramlásokat és pénzügyi szükségleteket is.

 

Due diligence – miért előnyös az eladói oldalnak?

A felkészületlen menedzsment és a nem időben történő adatszolgáltatás rossz fényt vethet a vállalkozásra, és nem mellesleg a vevő által érzékelt kockázat szintjét is emeli. A tapasztalat az, hogy egy korábban átvilágított vállalkozás értékesítése gyorsabban zajlik le, mint egy olyan vállalkozásé, amelyet előzőleg nem világítottak át, ezzel pedig eladóként növelhetjük annak az esélyét, hogy a tranzakció ténylegesen megvalósul. A pénzügyi átvilágítást végző szakértők tanácsot tudnak adni az értékesítő tulajdonosoknak az azonosított problémák megoldására, vagy rámutathatnak olyan körülményekre, amelyek ezeket ellensúlyozhatják. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a potenciális felvásárlók „újra akarják tárgyalni” a tranzakciót, és hogy veszélybe kerüljön a kialkudott ár és tranzakciós struktúra.

 

Due diligence – miért előnyös a vevői oldalnak?

Tekintve, hogy a tranzakcióban részt vevő felek közül a felvásárló helyzeténél fogva érdemben kevesebb információval rendelkezik a felvásárolni kívánt vállalkozásról a jelentős információs aszimmetria miatt, ráadásul az eladó oldalán bizonyos esetekben érdekeltség is felmerülhet az adatok torzítására, a vevő számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy szakértők tudásának és tapasztalatának igénybevételével tájékozódjon a céltársaságról, pénzügyi és jogi helyzetéről, működéséről. Ennek ismeretében tudja csak kialakítani tárgyalási pozícióját.

 

Due diligence – mit vizsgálnak a szakértők?

A pénzügyi átvilágítás során elsősorban a céltársaságnál már meglévő adatokat (könyvelési nyilvántartásokat, beszámolókat) tekintik át akár több évre visszamenőleg annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak a vállalkozás múltjáról, finanszírozási szerkezetéről, vagyonáról. Ugyanilyen fontos, hogy a vezetőség által elfogadott üzleti terveket is átvizsgálják, ellenőrizve annak megalapozottságát, végrehajthatóságát, ésszerűségét.

Egy vállalkozás életében legalább ugyanilyen fontosak az adózási kapcsolatok. Ehhez alapvető fontosságú, hogy az átvilágítást végző ismerje a céltársaságot, annak tevékenységét, működését. Ezen ismeretek hiányában ugyanis feltáratlanul maradhatnak olyan adókötelezettségek, amelyeket maga a céltársaság sem ismert fel, ezt pedig minden vevő szeretné elkerülni. Ugyanilyen hibaforrások lehetnek a helytelenül alkalmazott transzferárak, ezek ugyanis jelentős társasági adókülönbözeteket okozhatnak.

A pénzügyi átvilágításnak szintén fontos eleme a szerződéses kapcsolatok vizsgálata. Ezekből vezethetők le a jövőben várhatóan felmerülő (mérlegen kívüli) kötelezettségek, akár vevői, szállítói, akár munkavállalókkal kötött szerződésekről beszélünk.

 

Mire figyeljünk a due diligence, azaz a pénzügyi átvilágítási folyamat során?

Már az is beszédes lehet, hogy az előzetesen kiválasztott céltársaság hajlandó-e együttműködni az átvilágítási folyamatban, de a legfontosabb mégis az, hogy felkért szakértők alapos, szakmai és mindenre kiterjedő munkát végezzenek. A Central Audit csapata az ügyfél elégedettségét tartja legfontosabb céljának, és ennek érdekében úgy alakítjuk ki ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatásainkat, hogy a legtöbb hozzáadott értéket teremtsük meg számukra.

Üzleti fókusz

Könyvvizsgálat

Számviteli tanácsadás

Pénzügyi átvilágítás

Vállalatértékelés

Adótanácsadás

Speciális minősítések

IFRS minősítés

Befektetési vállalkozási minősítés

Pénzügyi intézményi minősítés

Iparági fókusz

Autóipar

Kereskedelem

Termelés/Gyártás

Ingatlankezelés

Nonprofit szervezetek

Szolgáltatások

  • Éves beszámolók könyvvizsgálata
  • Konszolidációs csomagok könyvvizsgálata
  • Átalakulások könyvvizsgálata
  • Apportértékelés
  • Cégértékelés
  • Tranzakciós tanácsadás
  • Pénzügyi átvilágítás
  • Számviteli tanácsadás
  • IFRS tanácsadás
  • Adótanácsadás

Bővebben »

Lépjen velünk kapcsolatba!