Hipa változások 2024

Hipa változások 2024: Fontos információk és új irányelvek

Az idei év jelentős változásokat hozott a helyi iparűzési adózási szabályokban. Ezek a módosítások minden egyéni vállalkozót és gyártó szektort érintően hatályba lépnek, különös tekintettel a kötelező betéti díjat illetően. Továbbá, szigorításokra került sor az adóalap szétosztási metodikájának tekintetében, amelyek specifikusan érintenek bizonyos tevékenységi köröket.

Alkalmazott szakértők szerint a szüneteltetésnek, amennyiben az nem haladja meg a 181 napot, nem lesz hatással a vállalkozás adókötelezettségére. Mivel ebben az időtartamban is vállalkozónak minősül a szüneteltető egyéni vállalkozó, így változatlanul képes teljesíteni adókötelezettségeit. E szabályozás 2024. január 1-től vált érvényessé.

Az új szabályozás megköveteli, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése során a személyt továbbra is vállalkozóként kell számon tartani. Ez alól kivételt képez olyan eset, ha az adott adóévben a szünetelési időtartam egybefüggően meghaladja a 181 napot.

Szünetelési időtartam

HIPA adókötelezettség

≤ 180 nap Nem befolyásolja
> 181 nap Befolyásolja

Kötelező visszaváltási díj és adózási hatásai

Nézzük miként befolyásolja a kötelező visszaváltási díj az adózást, különös tekintettel az adóalapra. A díjat, mely az idei év kezdetétől érvényes, a termékek nettó árbevételéből és az áru beszerzési költségéből (ELÁBÉ) is ki kell szűrni. Ennek célja, hogy a visszaváltási díj ne torzítsa az adóalapot.

A díj a termék vételárának részét képezi, beleszámít a darabonkénti eladási árba. Azonban az iparűzési adó szempontjából a visszaváltási díj nem tekinthető se a nettó árbevétel, se az áru beszerzési költségének részének. Ezért a törvényhozás a díjakat kivonja az adó alapjából.

Adómegosztási szabályok aktualizálása

Munkaerő-kölcsönzés szabályozása

Az önkormányzati adózási területen jelentős változás történt a munkaerő-kölcsönző cégekre vonatkozóan. Ha kölcsönzött munkavállalók egy adott településen éves szinten meghaladják a 21.000 munkaórát, az adóztató vállalat számára telephely jön létre, amely az adómegosztásban is érintett. Ez az előírás az aktuális évtől vehető igénybe.

Önkormányzat

Kölcsönzött munkaórak száma

Telephely státusz

Példa Város

 25.000

Telephely
Minta Község

18.000

Nem telephely

Légitársaságok új meghatározása

A légi személyszállítást végző vállalkozók számára is bevezetésre kerültek új szabályozások. Ha egy vállalat nettó árbevételének több mint háromnegyede jön légi szállításból és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokból, az adóévet követően alkalmazni kell az új adómegosztást.

Az árbevétel számításához hozzátartoznak az eladott jegyek, továbbá a légi utazásokhoz kötődő kiegészítő szolgáltatások bevételei is.

Bevételi forrás

Az árbevétel aránya

Légi szállítás

50%

Kiegészítő szolg.

30%

Egyéb

20%

Egy telephely abban az önkormányzatban jön létre, ahol légitársaságok a repülőteret üzemeltetik, és ahonnan a járataik elindulnak.

Kombinált adóalap számítása

Az adóalap új kiszámítási módját vezették be, ami 20%-ban veszi alapul a hagyományos megosztási szabályokat, 80%-ban pedig az új telephelyeket, vagyis az érintett repülőtereket.

Adóalap megosztása

Százalék

Hagyományos telephely

20%

Új telephely (repülőtér)

80%

Egyértelmű, hogy a változások részletes megértése és alkalmazása elengedhetetlen az érintett vállalkozások számára.

A cikket a winner.hu weboldal szerkesztője írta.