csoportos tarsasagi ado

Csoportos társasági adó

Csoportos társasági adó

A csoportos társasági adóalanyiság a negatív adóalapok közös felhasználásának lehetősége és a transzferárazási könnyítések miatt igen vonzó választás lehet vállalatcsoportok részére.

Ki választhatja a csoportos társasági adót és miért éri meg?

A csoportos társasági adóalanyiságot olyan belföldi kapcsolt vállalkozások választhatják, amelyek:

– egymással legalább 75 százalékos közvetlen vagy közvetett többségi befolyási viszonyban állnak

és

mérlegforduló napjuk azonos, és egységesen vagy az általános magyar számviteli szabályok, vagy az IFRS-ek szerint készítik a beszámolót, és nem tagjai egy másik társaságiadó-csoportnak.

Alapos és körültekintő tervezéssel a vállalatcsoport a csoportos társasági adó alkalmazásával komoly adóelőnyre tehet szert, abban az esetben, ha a vállalatcsoportban van veszteséges tag. Különösen gondos tervezést igényel két eset:

amikor a leendő csoporttagok társasági adókedvezményeket vesznek igénybe

és / vagy

– ha a jelentős összegű nettó finanszírozási költségeik miatt felmerül a kamatlevonást korlátozó szabály alkalmazása (az utóbbi csak a legnagyobb magyarországi vállalatcsoportoknál merülhet fel).

A közös adóalap kihasználásából származó előnyök

Bár a vállalatcsoport tagjainak eredménye értékben nem összevonható  egymással szemben, mégis bármely tag által termelt veszteség csökkentő tételként elszámolható a teljes csoport adóalapjában (50%-os korlát betartásával). A veszteség elszámolására

– még a veszteség keletkezésének adóévében

– vagy legkésőbb az azt követő 5 évben

van lehetősége a vállalatcsoportnak.

Transzferárazással összefüggő előnyök

A transzferárazással összefüggő könnyítés úgy lehetséges, hogy

– az egymással bonyolított tranzakciókat illetően a csoporttagok mentesülnek a transzferár-dokumentációs kötelezettség alól a csoportos társasági adóalanyiság megalakulását követően

– továbbá nem kötelesek alkalmazni társasági adóalap-korrekciókat sem

***

Amennyiben a csoportos társasági adó alanyisággal vagy adózással kapcsolatos bármilyen további kérdése merülne fel, forduljon adószakértő kollégáinkhoz!