környezetvédelmi termékdík törvény

Környezetvédelmi termékdíj törvény

Környezetvédelmi termékdíj törvény – változások 2023 júliusától

A hulladék kezeléssel kapcsolatos szabályok átalakulnak 2023.07.01-jétől. Az új környezetvédelmi termékdíj törvény egyrészt változásokat tartalmaz a korábbiakhoz képest, másrészt pedig kibővíti a szabályozás körét: azokra is kiterjed, akik a törvény hatálya alá tartozó termékkör beszerzését, gyártását, értékesítését végzik. Ez az úgynevezett Kiterjesztett gyártói felelősség, továbbiakban EPR. Az új törvényi szabályozás az ún. körforgásos termékekre terjed ki, a *-gal jelölt termékkörök a környezetvédelmi termékdíj-szabályozásban is szerepelnek, így ezeknél egyelőre kettős adminisztrációra kell felkészülni:

Körforgásos termékek köre

Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR)

csomagolások*
meghatározott egyszer használatos
műanyagtermékek
elektromos és elektronikus berendezések*
elemek és akkumulátorok*
gépjárművek
gumiabroncs*
irodai papír*
reklámhordozó papír*
sütőolaj, zsír
meghatározott textil termékek
fabútorok

Környezetvédelmi termékdíj kalkuláció

2023. július 1-jétől új környezetvédelmi termékdíj kalkulációs sémával kell dolgozni. Amennyiben valaki előzőleg termékdíjat fizetett, annak továbbra is be kell adnia a bevallásokat és be kell fizetnie a környezetvédelmi termékdíjat, ugyanakkor több mint valószínű, hogy emellett az EPR rendszerben is érintett lesz. Fontos ismerni, hogy pontosan mely termékek érintettek a két rendszerben. A rendszerben könnyítés, hogy ugyanarra a termékre vonatkozóan, a július 1-jétől hatályos termékdíj számítási módszerrel a kiterjesztett gyártói felelősségi díj levonható lesz a fizetendő környezetvédelmi termékdíj összegéből.

Környezetvédelmi termékdíj bevallás és az EPR – különbségek és azonosságok

  • Különbség a kétféle díj tekintetében, hogy a környezetvédelmi termékdíj bevallásokat az adóhatóságnak kell benyújtani (ahogy eddig is), míg az EPR-ben pedig az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnak kell adatot szolgáltatni a kötelezett termékek mennyiségéről.
  • Azonosság a kétféle díj tekintetében, hogy mindkettőnél az adott hulladék vagy környezetszennyező termék tömegére vetített díjjal kell számolni.
  • Azonosság a kétféle díj tekintetében, az elszámolási időszak azonos, negyedévente kell megfizetni mindkét díjat. Különbség viszont, hogy a környezetvédelmi termékdíjat a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell megfizetni, az EPR viszont a koncessziós társaságnak fizetendő a kibocsátott számla alapján.
  • Különbség a számlazáradékolással kapcsolatban, hogy az EPR rendszerben meghatározott számlazáradékokat valamennyi, a körforgásos termék forgalomba hozataláról kiállított számlán és bizonyító erejű okiraton kötelező feltüntetni. (szövege: „A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.” ) A környezetvédelmi termékdíj esetében a számlazáradékolás nem minden számlára és bizonylatra vonatkozik, csak bizonyos esetekben szükséges.

A termékdíj változás tételeiről és az új termékdíjszámítási módszerről a linkre kattintva olvashat bővebben.

***

Amennyiben adózással kapcsolatban bármilyen további kérdése merülne fel, forduljon bizalommal szakértőinkhez.