IAS 12 Nyereségadók standard módosításai

IAS 12 Nyereségadó

Az IASB közzétette a Kis- és középvállalatok IAS 12 Nyereségadók standard módosításait a nemzetközi adóreformhoz kapcsolódóan

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) közzétette a Kis- és középvállalatok (SMEs) érintő módosításait. Ezek a módosítások az IAS 12 Nyereségadók standard 2023 májusában kiadott módosításain alapulnak, amelyek az OECD második pilléres modellszabályainak bevezetéséből származnak.

2022 márciusában az OECD technikai iránymutatást adott ki az adózási kihívások kezelésére irányuló projekt második „pilléreként” elfogadott 15%-os globális minimumadóról. Ez az útmutató részletesen kifejti a 2021 decemberében elfogadott és közzétett (GloBE) szabályok alkalmazását és működését, amelyek egy összehangolt rendszert határoznak meg annak biztosítására, hogy a 750 millió eurót meghaladó bevétellel rendelkező multinacionális vállalatok legalább 15%-os adót fizessenek a keletkező jövedelmek után, ahol működnek.

A második pillér elsődleges célja annak biztosítása, hogy a jövedelem megfelelő adókulccsal adózzon, és biztosítsa az adófizetést.

A jelenlegi SMEs-t érintő módosítások két fő célt szolgálnak az IAS 12 Nyereségadó sztenderdnél:

1. Átmeneti könnyítés biztosítása a második pillér modellszabályainak bevezetéséből eredő halasztott adók elszámolása terén;
2. Tisztázzák, hogy a standardot alkalmazó vállalatoknak olyan információkat kell közzétenniük, amelyek lehetővé teszik a pénzügyi kimutatások felhasználói számára, hogy értékeljék a második pillér szabályaiból eredő jövedelemadó-következmények jellegét és pénzügyi hatását.

A módosítások célja az, hogy a kis- és középvállalatok számára, amelyeket érinthetnek a második pillér modellszabályai, ugyanolyan átmeneti könnyítést biztosítson, mint amit a teljes IFRS számviteli standardokat alkalmazó vállalatok kapnak, ugyanakkor garantálja, hogy a kkv-k pénzügyi beszámolóinak felhasználói megkapják a szükséges információkat.

A vállalatok azonnal élni tudnak az átmeneti könnyítéssel. A módosításokban meghatározott közzétételi követelményeket a 2023. január 1-jét követő éves beszámolási időszakokra kell alkalmazni.

***

Amennyiben további kérdése merül fel adózással kapcsolatosan, forduljon szakértőinkhez.