A magyar globális minimumadó

Globális minimumadó

A Globális Minimumadó Magyarországon: Új Adószabályok a Multinacionális Vállalatok Számára

A Pénzügyminisztérium 2023. október 18-án nyilvánosságra hozta a globális minimumadó (GloBE) bevezetésére vonatkozó törvénytervezetet, amely az EU 2022/2523 irányelvét implementálja a magyar jogrendszerbe.
Az EU 2022/2523 irányelv a GloBe alkalmazásának kötelezővé tételét 2024-től írja elő, és a záró rendelkezések értelmében a tagállamoknak 2023. december 31-ig kell átültetniük az új szabályozást saját jogrendszerükbe.

Kiket érint az új globális minimumadó szabályozás?

Ez a rendelkezés érvényes azokra a multinacionális vagy nagy belföldi vállalatcsoportokra, ahol a végső anyavállalat által készített konszolidált pénzügyi beszámoló alapján az éves bevétele az elmúlt négy év során legalább két alkalommal meghaladta a 750 millió eurós küszöbértéket.

A magyar globális minimumadó szabályozás három fő elemet tartalmaz:

1. Országonkénti jelentésen (CbCR) alapuló mentességi rendszert: A tervezet lehetővé teszi, hogy a vállalatok az országonkénti jelentések alapján mentességet kaphassanak a GloBE szabályok alól.

2. Gazdasági jelenléten alapuló nyereségkivétel: A gazdasági jelenlét alapján meghatározott szabályok segítségével a vállalatok kiegészítő adóbeszedési mechanizmusok tekintetében előnyösebb feltételeket élvezhetnek.

3. 15%-os globális minimum adókulcs: A törvényjavaslat 15%-os minimum adókulcsot határoz meg, amit a vállalatoknak teljesíteniük kell.

A tervezett szabályozások a következők Magyarország esetében:

A társasági adó mellett a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója (Robin Hood adó) is figyelembe vehető lesz a 15%-os minimumadó számításánál.

Az új szabályozás bevezetése miatt néhány változás várható a magyar számviteli szabályokban is, a legfontosabb változás pedig az, hogy az IFRS (International Financial Reporting Standards) szabványokban alkalmazott halasztott adózási rendszert bevezetik, de ezt választható jelleggel lehet majd alkalmazni.

K+F adókedvezmény

A tervezett új K+F adókedvezmény, amely bevezetésre kerül, elismert visszatérítendő adókedvezmény lesz. Ez azt jelenti, hogy az adózó vállalat jogosult lesz visszatérítést kérni a fel nem használt adókedvezményért, anélkül, hogy ez rontaná a vállalatok effektív adókulcsát a globális minimumadó szempontjából. Ezzel a megoldással ellentétben, amely a K+F adóalap-kedvezmény esetén alkalmazandó, az új adókedvezmény kevésbé lenne hatással a vállalatok globális minimumadó alapján számított effektív adókulcsára.

***

Amennyiben további kérdése merül fel adózással kapcsolatosan, forduljon szakértőinkhez.