Adóváltozások 2024-re – hogyan adózunk jövőre? 2. rész

Hogyan adózunk 2024-ben? Nyári adócsomag – Összefoglaló a jövő évi adótörvényváltozásokról 2. rész

Személyi jövedelemadó

Bizalmi vagyonkezelés

A szabályozás módosítja a bizalmi vagyonkezelésekre és a magánalapítványokra vonatkozó szabályokat. A módosítás értelmében ezentúl értékesítésnek kell tekinteni, ha a bizalmi vagyonkezelési szerződéssel a vagyonrendelő, vagyis a vagyon tulajdonosa a tulajdonában álló vagyoni értéket vagyonkezelésbe adja.

Az új szabályozás már a struktúra létrehozatalához, a vagyonrendeléshez rendel egy speciális adókötelezettséget. Amennyiben a vagyonátengedéskor felértékelés történik, akkor adóköteles jövedelem keletkezik a vagyonrendelőnél, alapítónál. A vagyonrendelő oldalán az Szja törvény általános szabályai szerint kell a jövedelmet megállapítani.

Családi adókedvezmény

Abban az esetben jár a növelt családi adókedvezmény, ha a magánszemély tartós betegségben élő, illetve súlyosan fogyatékos eltartottról gondoskodik. A családi adókedvezményt jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66 670 forinttal növelt összegben vehetik igénybe.

30 év alatti anyák kedvezménye

2023. augusztus 1-jétől a személyi jövedelemadó kedvezményre jogosult a 30. életévét be nem töltött, gyermeket vállaló édesanya. A törvényi szerint a 30 év alatti anyák kedvezményére az a fiatal anya jogosult, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, vagy magzatra tekintettel az Szja tv. szerinti családi kedvezményre jogosult.

Költségtérítés – munkába járás

A munkába járás jogcímen adható költségtérítés kilométerenként 30 forintra emelkedik, amit a munkáltató a munkavállaló részére adómentesen téríthet.

Szociális hozzájárulási adó

2023. július 1-től szociális hozzájárulási adó terheli a lakossági befektetések és megtakarítások jelentős részét és így a korábban alkalmazott 15% mértékű személyi jövedelemadó („kamatadó”) mellett (jelenleg) 13%-os szociális hozzájárulási adó is fogja terhelni a nevesített jövedelmeket.

A lakossági állampapír, lakástakarék-betét, babakötvény kamata nem minősül jövedelemnek, így ezek teljesen adómentesek maradnak a jövőben is.

A törvény 2023. november 1-jétől rögzíti, a harmadik állam állampolgárának minősülő munkavállaló „vendégmunkások” nem tekinthető munkaerőpiacra lépőnek, így utána a vonatkozó adókedvezmény nem érvényesíthető. 

Bővül a megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezmény, 2023. augusztus 1-jétől részkedvezmény vehető igénybe a fogyatékossági támogatásban vagy a vakok személyi járadékában részesülő munkavállalók foglalkoztatása után.

További adóváltozásokról cikkünk 1. részében írtunk: https://centralaudit.hu/adovaltozasok-2024/

 

***

Amennyiben bármilyen további kérdése van az adóváltozások 2024-re vonatkozó részleteivel kapcsolatban, forduljon adószakértő kollegáinkhoz!