Projektek számviteli elszámolása

Projektek számviteli elszámolása – szabály változások!

Projektek számviteli elszámolása

 

A projektek számviteli elszámolásával kapcsolatban fontos tudni, hogy a 2020-ban kötött szerződések tekintetében már kötelező az új szabályozás alkalmazása a gazdaság szereplői számára, a korábbi szerződések tekintetében pedig ez a gazdálkodó saját döntése. A számviteli törvény szabályozásának elsődleges célja az volt, hogy a hazai projektek számviteli elszámolása az IFRS-ek szerinti előírásokhoz közelítsen, illetve azt a gyakorlati igénykehez igazodjon.

Projektek számviteli elszámolásának új szabályai

A törvénymódosítás a projekt elszámolásokhoz kapcsolódóan új fogalmakat vezet be.

A módosítás meghatározza a szerződés azon elszámolási egységének a fogalmát, amelyre a teljesítés szintjét a vállalkozó méri és amelyre a számviteli elszámolásait alapozza. Az új szabályozás alapján a teljesítési fok lesz az irányadó a projektek számviteli elszámolásakor, így megoldódik a korábbi szabályozás azon hiányossága, amikor már a tervezési fázisban a szerződéses díj jelentős része kiszámlázásra került, függetlenül akár az addig teljesített munkáktól és felmerült költségektől.

 

Teljesítési fok – Projektek számviteli elszámolása

 

A teljesítési fok a tényleges teljesítésnek a szerződés elszámolási egységére meghatározott mértéke, amely a ténylegesen elvégzett munkáknak az elvégzendő összes munkához viszonyított – a számviteli politikában meghatározott módszer szerinti – arányát fejezi ki.

 

A teljesítési fokot többféle módon lehet meghatározni. A szerződés jellegétől, a körülményektől függően a teljesítési fok meghatározásának lehetséges módszerei:

 

az elvégzett munka felmerült költségeinek a szerződéses munka becsült összes költségéhez viszonyított aránya;

az elvégzett munka felmérése; vagy

a szerződéses munka egy fizikai részének teljesítés.

Az új szabályozás bevezetésével tehát, az egyes üzleti években azonos lesz az árbevétel arányos eredmény, az időbeli elhatárolások alkalmazásával ugyanakkor a gazdálkodónak az elhatárolással szemben növelni vagy csökkenteni kell az árbevételt úgy, hogy árbevételként a teljesítési foknak megfelelő összeget mutassák ki.

 

Fenti gyakorlat alapján megszűnik a még ki nem számlázott teljesítések készletre vétele.

 

Céltartalék képzése – Projektek számviteli elszámolása

 

A számviteli törvény másik módosítása, miszerint a ténylegesen már megkötött, hátrányos szerződésekből származó jövőbeni veszteségekre is képezhető céltartalék. A projektek számviteli elszámolása során a várható veszteség azon részét kell céltartalékként kimutatni, amely a mérlegfordulónapot követő teljesítéseken fog várhatóan realizálódni.

 

A fentiekben bemutatott új szabályozás a szállítói oldalon, a szerződés projektek kivitelezésére és értékesítésére irányuló szerződésekre vonatkozik.

 

***

Amennyiben az új szabályozás alkalmazásával kapcsolatban kérdése merülne fel, úgy keresse szakértő kollégáinkat!