KATA változás 2022

KATA változás 2022

Teljesen átalakul a kisadózók adózása: a KATA változásai

A törvényjavaslat megjelenése után 1 nappal már el is fogadta az Országgyűlés a kisadózó vállalkozások tételes adójának új szabályait, és a törvénymódosítás hatályba lépése is meglehetősen hirtelen, már szeptember 1-jén megtörténik. Már régóta sejthető volt, hogy a jogalkotó hozzá fog nyúlni a jelenleg rendkívül engedékeny szabályokhoz, de a szakmát így is meglepték az új szabályok és azok bevezetésének gyorsasága. A törvénymódosítás jelentősen szűkíti azon vállalkozások körét, akik igénybe vehetik ezt a kedvező adózási módot, azoknak viszont, akik továbbra is jogszerűen választhatják a kisadózók tételes adóját, mint adózási módot, észrevehető könnyítéseket is tartalmaznak az új szabályok. KATA változás 2022:

Kik esnek ki az új KATA törvény szabályai alól?

A jelenleg hatályos jogszabály szerint a KATA alanya az egyéni vállalkozó mellett az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, közkereseti társaság és az ügyvédi iroda. Ezek közül az új szabályozás csak az egyéni vállalkozót tartja meg, közülük is csak a főfoglalkozásúakat, így szeptember 1-je után a 36 órás munkaviszonnyal is rendelkező egyéni vállalkozók sem választhatják a KATA szerinti adózást.

Tovább szűkíti a jogalkotó azon vállalkozások körét, akik a KATA szerinti adózást választhatják azzal az új szabállyal, hogy a KATA szerint adózó csak magánszemélyeknek állíthat ki számlákat (ez alól csak a taxis személyszállítási szolgáltatást nyújtó vállalkozók kivételek).

Mire számítsanak azok, akik továbbra is alkalmazhatják a KATA szabályait?

Mivel eltörlésre kerül a főállásúnak nem minősülő kisadózók csökkentett összegű adófizetése, és emellett a magasabb összegű tételes adó fizetésének lehetősége is kikerül a törvényből, szeptembertől minden kisadózónak az 50 ezer Ft-os összeget kell fizetnie. A határidő továbbra is a tárgyhónapot követő hónap 12. napja lenne. Könnyítés, hogy az eddigi 12 millió Ft-os bevételi értékhatárt 18 millió Ft-ra emeli a jogalkotó, csak efölött kell 40%-os különadót fizetni.

Mit tehetnek azok, akik kiesnek az új KATA törvény szabályai alól?

Egyéni vállalkozók számára a Pénzügyminisztérium a személyi jövedelemadó szerinti átalányadózást javasolja, ez azok számára elérhető, akiknek az egyéni vállalkozói bevétele az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét (kereskedelmi tevékenységet végzők esetében ötvenszeresét). Cégek számára pedig a társasági adó, vagy (3 milliárd Ft árbevétel és mérlegfőösszeg, illetve 50 fő foglalkoztatotti létszám alatt) a kisvállalati adó lehet a megfelelő választás. Bármelyik adózási módot is választja a cég, a számviteli törvény előírásai alapján nyitómérleget kell készítenie, amelyet könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.

A Central Audit Kft. vállalja áttérő vállalkozások nyitómérlegének hitelesítését. Részletes ajánlatért keressen minket elérhetőségeink valamelyikén, szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.